technologie pálení

 

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA TECHNOLOGIE

Od roku 2008 jsme zákazníkům schopni nabídnout kompletní servis ve zpracování ovoce na pálenku, tzn. od přípravy kvasu, kvašení, destilaci až po ředění pálenky, příp. ultrazvukové odvětrání. 

Pokud se zákazník rozhodne využít našich služeb i v přípravě kvasu, tak na příjmu ovoce nejprve ovoce zvážíme. Ovoce je nejlépe tedy vozit v pytlích, nebo přepravkách. Následně se ovoce vysype přes přebírací pult s šikmým dopravníkem, kde dochází k omytí ovoce, kterým je ovoce vynášeno do drtiče.

Z takto připraveného ovoce (ovocné drti) založíme kvas, kde dále přidáváme kvasinky, případně enzymy.

Takto připravený kvas se nechá určitou dobu (dle druhu ovoce, obsahu cukru v ovoci, okolní teplotě) kvasit. Po přejití kvasným procesem se kvas nechá vypálit.

Plnění destilačního kotle probíhá pomocí podtlakového zařízení, přes předlohovou nádrž, ze které se po předehřátí následně přepouští do destilačního kotle.

Samotné destilační zařízení je navrženo v nové koncepci jednokotlové technologie. Tato moderní technologie umožňuje řízení kvality destilátu a množství chuťových a aromatických látek pomocí vyřazování jednotlivých zesilovacích pater rektifikační kolony využitím funkce deflegmátoru. Pomocí této technologie můžeme vypálit velmi kvalitní destilát o průměrné lihovitosti 55 – 74 % obj. a.a.. Provedení je celonerezové, vnější nerezové části mají broušenou povrchovou úpravu. Spodní varná část kotle, vnitřní části deflegmátoru a vestavby jsou měděné.